Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Nejlepší z nejlepších: 'Ocelové kladivo' Kličko vládne také v tréninku

Sport

  10:00
GOING AM WILDEN KAISER (ZPRAVODAJ LN) - Nádherné scenérie tyrolských Alp vás okouzlí. Na vrcholcích sníh, kolem se rozléhá venkovská pohoda a klid. Nelze se divit, že si rakouské městečko Going am wilden Kaiser nedaleko Innsbrucku zamilovali i boxerští šampioni z Ukrajiny Vladimir a Vitalij Kličko. Právě zde ladí již od roku 2002 formu na mistrovské bitvy.

Vladimir Kličko se připravuje na trénink. foto: Jan Švarc.

Čtvrtek odpoledne. Pro místní den jako každý jiný. V obřím komplexu Bio hotelu Stanglwirt, kde noc stojí 200 až 1600 eur, tomu není na první pohled jinak. Úsměvy sličných slečen v krojích, klid v restauracích, jen pár nadšenců z řad návštěvníků protahuje svaly v luxusní posilovně. Další hosté s dětmi okukují v akváriu žraloky a pokud máte zájem, můžete si tu za slušný peníz zajezdit v jízdárně na bílém lipicánovi. Je vidět, že se lyžařská sezona blíží, ale ještě nevypukla naplno.

Čtěte také

O několik desítek metrů dále ale již začíná být zřejmé, že se něco neobvyklého děje. Po stěnách k tenisovým kurtům se na vás usmívají dva urostlí chasníci v boxerských rukavicích. Ano, jsou to oni - bratři Kličkové, vládci profesionální těžké váhy. Když otevřete dveře do tenisové haly, ring, pověšené pytle a tři plazmové televize na místě jednoho z kurtů potvrzují: pokud chcete sledovat trénink boxerského mistra mistrů, jste na správném místě.

Představení má vypuknout ve čtyři hodiny. Jako první do tělocvičny přichází nejlepší česká těžká váha Ondřej Pála, na tři týdny jeden ze čtyř sparingpartnerů hvězdného Vladimira Klička. Ten si jej nemůže vynachválit. "Je silný a perspektivní. Klidně se může stát šampionem, musí na sobě ale pořád tvrdě pracovat," tvrdí současný dominátor, který přichází na scénu dvě minuty po čtvrté. To už jsou na místě i zbylí tři tréninkoví partneři.

Vladimir Kličko se připravuje na trénink.

Se všemi si plácne, prohodí pár slov a usměje se. Na dlouhé desítky minut naposledy. Poté nasadí tvář hráče pokeru a jeho rysy ještě ztvrdnou, když se houf českých fotografů pustí i přes zákaz do práce. Po kratší výměně názorů s Jurijem Krivoručkem, koučem Pály, je rozhodnuto. "Žádná média, pět minut a musíte pryč," oznámí Krivoručko, zatímco Kličko se nerušeně dál připravuje.

Odcházíme. Po pár minutách jsme ale zpět. Zvědavost je silnější než strach z případné zloby čtyřiatřicetiletého šampiona organizací WBO a IBF, který právě ladí formu na prosincovou obhajobu proti Britu Derecku Chisorovi. Naštěstí se z nás nedobrovolní sparingpartneři nestávají. Kličko se soustředí jen na sebe. Skoro hodinu strečuje, poté dvacet minut pečlivě připravuje bandáže do rukavic.

"Dokazuje, proč je tak skvělý. Vše je do detailu připravené," vypráví Pála, který plánuje některé věci zapojit i do svého tréninku, například posilování krku pomoci závaží ve speciální čepici. Pár úderů nanečisto, Kličko prohodí několik slov s asistenty, kouč Frint Sdunek vše pozoruje z povzdálí. Natažení rukavic, chránič zubů a jde se na to. Šampión ukazuje na českého ranaře, který se s ostatními sparingpartnery připravuje kolem ringu, mimo jiné na úvod tréninku střelbou na basketbalový koš.

Pála vstupuje do ringu a první kolo může začít. V maximálním tempu oba borci odmakají tři další dvě, poté musí český boxer uvolnit místo pro druhé sparinga. Do toho běží na televizích kolem ringu smyčka duelu Chisory, příštího Kličkova soupeře, se Sextonem. "Když to vidíte tisíckrát během tří týdnů, dostanou se vám ty pohyby do povědomí, je to skvělý motivační prvek," vysvětluje Pála, který je trochu smutný, že se šampiónem strávil v ringu jen tři kola: "Chtěl sem více, byl jsem připravený na čtyři s tím, že v tom posledním přitvrdím."

I tak nezklamal, v ringu si vedl zdatně. Je vidět, že knížku "SAS. Jak přežít", kterou čte po večerech na pokoji, studoval pečlivě. "Klidně bych si troufnul i na ostrý zápas. Je to fyzičce a hlavně psychice. Jediný rozdíl oproti jiným boxerům je to, že proti vám stojí Kličko," neztrácí bojovného ducha český boxer. Ostatně tuto vlastnost na něm oceňuje i Kličko. "Má bojovné srdce, jde pořád dopředu. Právě proto si jej můj kouč vybral, podobá se mému příštímu soupeři Chisorovi," chválil svého sparingpartnera mladší z boxerského klanu.

Další "vyzyvatel" si již tak dobře jako český boxer nevedl. Technika i taktika se vyhnuly Tyrolsku obloukem, po třech kolech je rád, že může z ringu odejít po svých. A Kličko? Stejný rytmus, bez známek jakékoliv únavy. Také se svým třetím sokem si mezi čtyřmi provazy dělá chvílemi, co chce. Své tempo dokáže proti čerstvému Olu Afolabimu ještě stupňovat. Když se Nigerijec dostane na konci devátého kola do těžké defenzivy, jen stěží dostává do plic vzduch. Vladimir naplno dokazuje, proč dostal přezdívku "Doktor Ocelové kladivo".

Na čtvrtého tréninkového partnera se už nedostává. Kličko odchází z ringu, konec ale ještě zdaleka není. Následuje "představení" se zavěšenou hruškou, které je jedním slovem impozantní. Pravá pěst střídá levou, Kličko do toho tančí do rytmu nohama tak, že by mu mohl závidět i profesionální stepař. Šampion ještě stihne po očku kontrolovat, co se děje kolem něj v tělocvičně. Následuje trénink krku a důkladný strečink.

Když pak již oblečený do červené mikiny bere do ruky pálku a začne mastit s koučem ping-pong poprvé po více jak dvou hodinách se na jeho tváři objevuje úsměv. Následuje podepisování připravených fotek fanouškům, se kterými se i ochotně vyfotí, s některými prohodí i pár slov. Po třech hodinách jeho denní šichta končí. Dokonalý profesionál balí věci a odchází do sauny na regeneraci. "Fanoušci mu nevadí, jsou tu každý den. Ale když viděl sedmnáct foťáků, tak ho to naštvalo. S Láďou je i sranda," usmívá se nakonec i Pála.

Svět profesionálního boxu je hodně tvrdý džob. Chyba se neodpouští, jak ostatně potvrzuje nápis na tričku Vladimira Klička. Ukrajinský svalovec to moc dobře ví. Také proto je nejlepší na světě…

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...